Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ale je dobré říci, že vše má své ale. Viz příklad s 9% p. a. U tohoto výnosu se nemá smysl bavit o úroku, ale spíše o výnosu z investice. Jde o číslo, které je umění dosáhnout na akciích, korporátní dluhopisy s tímto výnosem by byly extrémně rizikové, nemovitosti by s takovým výnosem šlo řešit jedině se silnou pákou. U podobných investic nedosáhneme pravidelného, předem jasně definovaného výnosu, ale to bych spíše ponechal stranou.

Pokud člověk bude všechny zisky reinvestovat (což je v podstatě to, co navrhujete), podstupuje riziko, že v případě krachu investice (který může nastat i po astronomickém růstu) přijde o všechny vložené prostředky. Oproti tomu, když si průběžně bude portfolio rebalancovat, část zisků vybírat a převádět jinam, tak v takovém případě zůstane alespoň část investice zachována.

Tím nechci říci, že reinvestiční strategie je špatná, ale je vhodné chápat všechna rizika.

0 0
možnosti

Nic nového pod sluncem, po předcích mi zůstaly proslulé Valouchovy tabulky úročitelů a odúročitelů (diskontu). Výpočet zhodnocení základního vkladu za n období při složeném úročení a úrokové míře i patřil za 1. republiky mezi běžné maturitní otázky.

0 0
možnosti

Obvyklé plky investičních poradců ...

Když už tak radíte, popište/uveďte který produkt Vám dá 9% ročně při Vámi popsaném způsobu investování "každý měsíc/rok ... vložím částku a nic dalšího neřeším" a to stabilně v období 10-30 let.

Pokud použijete reálné hodnoty a započítáte inflaci, už tak optimisticky to vypadat nebude.

1 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 879x
Zajímají mne finance, finanční trhy a ekonomická témata. 9 let se věnuji poradenství v oblasti privátních financí. Pomáhám vzdělávat a ukazuji směr cesty k finanční nezávislosti.

www.ondrejstejskal.cz

Jsem členem AFPČR. 

Seznam rubrik