6 nejdůležitějších finančních kroků, které můžete podniknout když je vám 20 let

19. 09. 2018 16:50:16
Když je vám dvacet, je to ideální čas k položení základů vaší finanční budoucnosti. Rozhodnutí, která uděláte nyní ovlivní, v jaké situaci se budete nacházet ve svých 30 a dále.

Můžete udělat kroky, které vám a vaší rodině (pokud se rozhodnete ji mít) zajistí solidní finanční budoucnost. S pomocí těchto kroků si také vybudujete návyky, které vám pomůžou úspěšně spravovat vaše peníze v průběhu dalších let.

1. Přestaňte používat kreditní kartu
Jedna z největších věcí, kterou můžete udělat je přestat používat svou kreditní kartu či kontokorent k běžnému účtu. Je velmi snadné jít s kreditkou takzvaně „do mínusu“ a po pár letech zjistit do jak velkých částek dluh vyrostl. Přestaňte nyní používat svou kreditní kartu, a to i při neočekávaných událostech. Ochrání vás to před situací, kdy se budete muset vyhrabávat z dluhů vysokých částek v budoucnu. To stejně platí i pro spotřebitelské úvěry, pokud již nějaké máte – snažte se je co nejdříve splatit.


Osobní rozpočet a záchranný fond (viz. dále) vám pomůžou tohoto cíle dosáhnout.

2. Začněte spořit na důchod
Potřebujete začít spořit na důchod, a to hned. Čím dřív začnete, tím dřív budete moct přestat pracovat. Navíc vaše peníze budou mít více času růst, což znamená že vám stačí odkládat si menší částky, než když budete starší a budete se snažit dohonit výši vašich úspor.

3. Vytvořte rozumný finanční plán
Nikdy nepůjdete na výlet, aniž byste měli v hlavě cíl cesty. Je velmi důležité mít solidní finanční plán, abyste věděli, kam finančně směřujete a kde chcete skončit.

Finanční plán vám také pomůže identifikovat kroky, které musíte podniknout, abyste se k cíli dostali. Váš plán by měl obsahovat vše od koupě domu až po čerpání renty v důchodu. Když se oženíte nebo budete mít děti, bude potřeba plán aktualizovat. Neodkládejte vytvoření finančního plánu jen proto, že jste nyní single. Stále musíte mít konkrétní cíle na kterých budete pracovat.

„Člověk bez cíle je jako loď bez kormidla.“

4. Spořte si na pořízení vlastního bydlení
Jakmile splatíte dluh na vaší kreditní kartě či kontokorentu, měli byste si začít dávat stranou peníze, které později použijete na pořízení vlastního bydlení. Chápu, že nemusíte mít ve dvaceti peněz nazbyt, ale měli byste se pokusit ušetřit dostatek peněz k pořízení prvního vlastního domova až vám bude okolo třiceti.

Vlastní peníze vám pomohou k získání dobré úrokové sazby budoucí hypotéky. Nehledě na to, že bez vlastních zdrojů je dnes pořízení hypotéky skoro nemožné.

5. Vytvořte si vlastní záchranný fond (likvidní rezervu)
Váš záchranný fond vám poskytne klid. Pomůže vám vypořádat se s neočekávanými událostmi, které život přináší ať už to je rozbité auto, opravy v domácnosti nebo ztráta zaměstnání. Čím větší je váš záchranný fond, tím bezpečněji se můžete cítit.

Jakmile se zbavíte všech dluhů, snažte se postupně navýšit váš záchranný fond na 6 až 12násobek vašich pravidelných měsíčních výdajů. Váš záchranný fond můžete mít uložený na spořícím účtu, který nabízí lepší úrokovou sazbu než běžný účet.

6. Rozpočtujte každý jednotlivý měsíc
Nejdůležitějším krokem, který můžete ve svých dvaceti udělat je začít pravidelně plánovat svůj rozpočet. Rozpočet budete potřebovat každý jednotlivý měsíc po zbytek svého života. Čím dříve začnete rozpočtovat, tím lépe na tom finančně budete.

Rozpočet vám dává schopnost rozhodovat, jak chcete zacházet se svými penězi. Pomáhá vám sledovat výdaje a chrání vás před větším utrácením nebo spoléháním se na kreditní karty. Bere to čas a dá to práci, ale pokud máte rozpočet, můžete si být jistí, že se svými financemi zacházíte zodpovědně.

Každá koruna by měla být zařazena do kategorie v rozpočtu ještě před začátkem měsíce a pokud peníze z dané kategorie vyčerpáte, měli byste přestat s utrácením. Například pokud si určíte, že za zábavu neutratíte měsíčně více než 4.000,- Kč, měli byste to dodržet.


Pokud tento krok zvládnete, máte jedinečnou šanci dosáhnout skutečné finanční svobody.

Autor: Ondřej Stejskal | středa 19.9.2018 16:50 | karma článku: 12.29 | přečteno: 522x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 336 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.34 | Přečteno: 3382 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10131 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 879

Zajímají mne finance, finanční trhy a ekonomická témata. 9 let se věnuji poradenství v oblasti privátních financí. Pomáhám vzdělávat a ukazuji směr cesty k finanční nezávislosti.

www.ondrejstejskal.cz

Jsem členem AFPČR. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...